Manifest i adhesions “Aigua Pública Manlleu – objectiu 2024”

Manifest “Aigua Pública Manlleu (APM). Objectiu 2024”

“Aigua Pública Manlleu (APM). Objectiu 2024” neix de la motivació del Grup de Defensa del Ter i d’un grup de persones per tots els temes que fan referència a la gestió de l’aigua a Manlleu. Per aprofundir en el debat ciutadà i la informació contrastada en aquesta qüestió. I en particular per la voluntat de retornar la gestió del servei d’aigua a Manlleu a mans públiques el 2024 (actualment a mans privades des del 1984).

L’aigua és un dret humà reconegut per les Nacions Unides en la seva resolució 64/92 aprovada el 28 de juliol de l’any 2010 on diu: “L’accés a l’aigua potable i al sanejament és un dret humà essencial per a gaudir plenament de la vida i de tots els drets humans”.

Des d’aquesta plataforma, entenem l’aigua com un bé comú que cal preservar i mantenir per a totes les persones i per al manteniment dels ecosistemes naturals. La gestió del qual s’ha de preservar de l’afany de lucre i l’interès privat de grans companyies i multinacionals de l’aigua; amb l’aigua no s’hi ha de fer negoci.

Davant la vulnerabilitat que la crisi del COVID19 ha posat en evidència en la nostra societat cal garantir l’accés a l’aigua potable com un dret bàsic i de titularitat pública, a l’altura de la salut pública o l’ensenyament públic.

La gestió pública del servei d’aigua ja és tendència. I una realitat a molts municipis com Ripoll, Mataró, Manresa, Girona, Olost, Sant Pere de Torelló, etc. Les grans remunicipalitzacions de París, Berlín, Budapest, Grenoble, Nàpols, Valladolid… o d’altres de municipis més propers com Terrassa, Montornès del Vallès, Arenys de Munt, Santa Maria de Palautordera o el Figaró ens marquen el camí i demostren que és possible.

CONTEXT DE L’AIGUA A MANLLEU

Els pous i aqüífers de Manlleu estan contaminats per nitrats de la ramaderia industrial. Per això des de fa dècades que la captació d’aigua potable es produeix directament del riu Ter, aigua amb d’altres característiques però lliure de nitrats.

La gestió del servei d’aigua potable als domicilis i les empreses de Manlleu es va privatitzar el 1984. En un acord del Ple municipal en què es va cedir la gestió del servei a SAUR. Des de llavors l’empresa s’emporta un benefici industrial del 16% per la gestió del servei.

En pròrrogues successives que l’ajuntament ha anat aprovant al llarg del temps hem arribat fins als nostres dies. Al llarg d’aquests anys SAUR ha passat a ser de SOREA (del grup empresarial francès AGBAR SUEZ, participat també per La Caixa). Multinacionals que saben molt bé el què significa convertir el servei d’aigua en negoci: Un mercat monopolístic i captiu en què les persones usuàries, consumidores d’aquest bé essencial, no poden canviar de companyia individualment encara que vulguin. I un pastís encara més suculent gràcies a les obres i serveis secundaris que les mateixes empreses poden prestar.

Val a dir que per llei, a Catalunya, la titularitat i el control de la gestió continuen recaient en els ajuntaments, però poden privatitzar la gestió del servei. A efectes pràctics qui ostenta el servei té la informació, determina en gran part la política de l’aigua del municipi: priorització d’inversions i el manteniment de la xarxa, tarifes del servei, talls de subministrament, voluntat o no de la recuperació d’aqüífers i punts de captació…

Així ha estat a Manlleu, on la darrera pròrroga amb SOREA va del 2014 fins al 2034. Seguint les recomanacions de la companyia, es va sentenciar la potabilitzadora municipal que tenia Manlleu (al costat del Museu del Ter) per connectar-nos a la planta potabilitzadora comarcal d’Osona Sud (situada a la zona del Gelabert). Les obres de connexió van suposar una despesa de pràcticament 2 milions d’euros, que SOREA es va oferir a finançar a canvi de signar la darrera pròrroga. Inversió que li estem retornant entre usuàries i ajuntament, a un tipus d’interès molt superior al que l’ajuntament té amb l’endeutament financer per altres temes.

A partir de llavors Manlleu compra l’aigua a l’empresa mixta Aigües d’Osona (participada pel Consell Comarcal 51%, Sorea 24,5% i Aigües Vic 24,5%), de la qual també SOREA en forma part. Una compra d’aigua que té un recàrrec del 6% de benefici industrial que ens cobra SOREA per aquesta gestió. Un benefici industrial d’una compra a nosaltres mateixos (el Consell Comarcal representa els ajuntaments) i que beneficia doblement a Sorea.

Recuperar la gestió pública del servei d’aigua d’entrada suposarà suprimir el 16% de benefici industrial que SOREA té assignat en el contracte de gestió i el 6% de benefici en la compra de l’aigua. Podrem reprendre una política activa pel què fa a l’aigua. Com per exemple, la millora de l’eficiència de la xarxa de distribució (actualment amb unes pèrdues del 20% d’aigua), garantir el dret d’accés a l’aigua, repensar el preu i els trams de consum, prioritzar la recuperació d’aqüífers…

La remunicipalització del servei no posarà en perill els llocs de treball de l’empresa; ja que els treballadors del servei de Manlleu se’ls ofereix la subrogació dins del nou servei públic.

OBJECTIU 2024

En aquest context, existeix una finestra d’oportunitat per tal de remunicipalitzar el servei de l’aigua a Manlleu el 2024, sempre i quan el deute amb l’empresa quedi eixugat en aquesta data. Per això cal la voluntat manifesta per part de les diferents forces municipals i una previsió de vora 3 anys i mig abans per preveure la intervenció del servei.

L’Ajuntament de Manlleu actualment té la capacitat econòmica per eixugar aquest deute el 2024.

Pel què fa a l’aigua volem una gestió pública, democràtica i de qualitat. I treballarem perquè aquest objectiu sigui possible.

Per això no hi ha temps per perdre, cal un debat profund sobre aquesta qüestió i la nostra voluntat és garantir que aquest debat estarà a sobre la taula tant en l’espai ciutadà com en l’institucional.

A curt termini volem ser actius promovent una moció en favor de la gestió pública de l’aigua. Demanem una auditoria tècnica i econòmica del servei d’aigua actual, i un estudi de la viabilitat del servei públic.

Volem contemplar totes les modalitats de la gestió 100% pública del servei d’aigua. Considerem també la bona oportunitat que representa la constitució de la nova empresa pública (EPEL) del Consell Comarcal d’Osona per prestar aquest servei d’aigua en baixa.

ADHESIONS

Som un moviment transversal. Així que totes les persones, entitats, sindicats i partits polítics que us vulgueu adherir i participar a la plataforma, podeu posar-vos en contacte amb la plataforma Aigua Pública Manlleu a aiguapublicamanlleu@gmail.com i a través del twitter @aiguamanlleu

Manlleu, 29 de setembre 2020

Adhereix-te al manifest per donar-hi suport:
Adhesions a títol individual
Adhesions col·lectives
(entitats, associacions, sindicats, partits…)

Descarrega el manifest

Aquest manifest compta amb el suport de:

ADHESIONS COL·LECTIVES:
1- AEiG Arrels
2- Arran Manlleu
3- Associació de veïnes i veïns del barri de la Coromina
4- Associació de veïnes i veïns del barri de l’Erm
5- Casal Popular Boira Baixa
6- Comissions Obreres (CCOO)
7- Comuns Manlleu
8- CUP Manlleu
9- Grup de Defensa del Ter
10- SEPC Manlleu
11- Sindicat COS Osona i Ripollès
12- Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública (AMAP)

ADHESIONS INDIVIDUALS
1- Miquel Alemany Ylla
2- Ivet Aligué Coma
3- Nathalie Álvarez
4- Gaietà Barranco Ramirez
5- Fernando Cabrerizo Gutiérez
6- Mireia Caixas
7- Mar Carrera Vendrell
8- Miquel Casanovas
9- Meritxell Collelldemont Blanch
10- Ricard Comajoan Pujol
11- Elisenda Costa Casas
12- Maira Costa Casas
13- Josep Cirera
14- Marta Crespo Petit
15- Xevi Crosas Castanyer
16- Meritxell Del Carmen Alcalá
17- Silvia Delgado López
18- Jordi Diaz Asensio
19- Jordi de Dios Torrents
20- Ferran Domènech
21- Marga Donoso Vilar
22- Pere Dot Padrós
23- José Maria Erenas
24- Marta Fonolleda Riberaygua
25- Núria Font Puig
26- Raquel Garcia Garcia
27- Carme Garolera
28- Albert Generó Prat
29- Laura Generó Prat
30- Maurizio Galuppo
31- Gerard Gomez Solans
32- Carme Gurt Sala
33- Alba Gutiérrez Alcalá
34- José Ramon Gutiérrez López
35- Domingo Gutiérrez Rodríguez
36- Mercè Isaac Ramirez
37- Laura Llobet Pollina
38- Tamia Maestre Gutiérrez
39- Francisco Martínez Gurt
40- Flory Martínez Ruíz
41- Alexandra Martínez Vilademunt
42- Clara Masramon Roma
43- Ingrid Mellado
44- Facundo Morales Cecilia
45- Maria Nogué Llagostera
46- Maria Emília Nuñez Squella
47- Isaura Palop Ribes
48- Estefania Plans Salas
49- Esther Pujadas
50- Sílvia Pujol Crosas
51- Eudald Rifà Castro
52- Xavier Rosell Segura
53- Toni Rubia Ostos
54- Lleonard Sánchez Leiva
55- Quim Sala Blanco
56-Mireia Sala Martinez
57- Miguel Sánchez Gueldos
58- Jaume Singla Sangrà
59- Sergi Solà Clapera
60- Mar Soler Barniol
61- Jesús Soler Vilaró
62- Antoni Torres Pozo
63- Immaculada Tubau Prat
64- Helena Verdaguer
65- Xevi Vilar Rodríguez

Publicat per aiguapublicamanlleu

Plataforma ciutadana per a la remunicipalització de la gestió de l'aigua a Manlleu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: